Femix.FM


Femix Tube

reportaža sa festivala ženskog stvaralaštva Femix Fest 4.0 u Kulturnom centru BIGZ 13. i 14. decembra 2013.

najavni klip za Femix Fest 2013

razgovor sa finalistkinjama FameLab takmičenja za 2013. godinu

Još klipova »

Diktafon

MLADE MUZIČARKE REGIONA NA BRITANSKIM PLEJLISTAMA
MLADE MUZIČARKE REGIONA NA BRITANSKIM PLEJLISTAMA

U poslednje vreme aktivistkinje inicijative za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX su se aktivnije bavile međunarodnom promocijom domaćih mladih muzičarki, gledajući na to kao na dodatni vetar u leđa perspektivnim i talentovanim devojkama sa prostora bivše Jugoslavije koje se autorski bave muzikom.

ceo intervju »

Arhiva intervjua »

IDA I UNA: AFIRMISATI MUZIČARKE!10/1/2015

IDA I UNA: AFIRMISATI MUZIČARKE!

Foto: Bojan Vasiljević / zvanična stranica Jelen Demofesta

Tokom Jelen Demofesta potrudili smo se da razgovaramo ne samo sa nastupajućim muzičarkama, već i sa voditeljskim duom - Unom Senić i Idom Prester, koje zasebno imaju svoje uspešne muzičke karijere: Una je bila deo rep sastava Bičarke na travi, dok je Ida jedna od osnivačica benda Lollobrigida, a nastupa i solo, pod scenskim imenom Frau Casio.

Unu Senić pitali smo kako je to raditi u paru sa Idom. Kaže, kako se znaju već deset godina, mogle su da idu fristajlerski, bez posebnih priprema. Nisu imale problema da usklade svoje jake energije, već su išle u istom smeru. Una smatra kako žene kod nas treba više da podržavaju jedna drugu.

Da li si primetila da ima više muškaraca u bendovima? Mi smo radili malo istraživanje, u trideset pet bendova koliko je prvobitno bilo primljeno samo dvadeset je žena, a stodvadset muškaraca. Šta misliš, zašto je to tako?

- Nisam mnogo razmišljala na tu temu. Primetila sam da generalno na sceni ima dosta manje žena, ali mislim da se žene sada usmeravaju na neke "ozbiljnije" poslove, moraju da budu uspešne na svim poljima, i onda im muzika koja je kod nas zaostala generalno ne daje prostora da mogu i da žive od toga. Međutim, one su primorane i da grade porodicu, vreme prolazi a ti kao žena moraš da budeš ostvarena na više polja nego muškarac, jer moraš da budeš i stub porodice, i svojim poslom, i obrazovanjem, i mnogo drugih stvari o kojima muškarac često ne mora da brine. Možda sam i u krivu, ali to je neko moje viđenje. Muškarci se druže sa svojim malim čoporima, i onda tako stvaraju svoje bendove. Ja generalno volim da podržavam ženske bendove. Mislim da ima malo ženskih bendova, sa frontmenkama. Ima žena koje onako zalutaju u većinsko muški bend, ali mislim da nam fali konkretno ženskih bendova. Ne samo vokal, nego apsolutno ženski bend.

Idi smo takođe predočili brojčani odnos žena i muškaraca na ovogodišnjem Demofestu.

- Mlade žene treba ohrabrivati da se uključe u sve, a Demofest je ipak za mladu populaciju. I ne samo na Demofestu, generalno u muzici ima mnogo manje devojaka, i u mnogim drugim područjima. Naša su društva generalno šovinistička i ženama se gleda svaka dlaka u jajetu. Sa jako puno predrasuda se suočavaju, i malo koja žena to zapravo može podneti. Ja znam to i na vlastitom iskustvu i iskustvu drugih devojaka koje se bave muzikom. Vidim koliko su oštri prema njima i koliko je to šta imaš na sebi bitnije od bilo kog drugog pitanja koje se postavi. Tako da čak i ja pokušavam kod ženskih bendova ne naglašavati previše to da su oni “ženski”, a to su mi isto i rekle devojke koje su juče nastupale, Seven Modly Figs, da one nisu “ženski bend” već su one “bend”, a to što su žene je očigledno toliko retko da svi moramo dodatno to komentarisati, mada ne bi trebalo da bude tako, to bi trebalo da bude normalno. Društvo je kako je, ja vidim da žena ne samo u ovom zanimanju nego uopšte mora biti itekako jaka.

Kod nas i dalje važi da se žena nije ostvarila dok ne osnuje porodicu, i postoji veliki pritisak.

- Da, i pritisak je i da bude uspešna. Žene treba da budu finansijski nezavisne od muškaraca, i ti sad dobijaš dodatni pritisak, i ne možeš ništa da prepustiš slučaju. Ljudi generalno ne mogu da se bave stvarima koje vole, moraju da se bave stvarima koje donose novac. Mislim da žene ne mogu u potpunosti da se predaju stvaranju benda i da to bude osnovna profesija, već moraju da se bave i drugim stvarima da bi bile nezavisne.

Na kraju smo želele da nas upute na reperke, kantautorke i bendove sa ovih prostora. Una nam je od domaćih reperki preporučila Sajsi MC, a među bendovima Xanax, koji ima jaku frontmenku, uz komentar da nema mnogo ženskih bendova, i da treba afirmisati devojke da se bave muzikom. Ida je naglasila da je njoj autorstvo bitan aspekt, i tu je istakla Lovely Quinces, kantautorku koja se probija, Repetitor, sa dve žene na netipičnim pozicijama, i bend Žen.

Intervjuisala Tamara Laketićsocial


facebookpostanite jedan od >2.5k prijatelja Femix profila
twitter youtube kanal

Femix

Femix je projekat podrške ženskom stvaralaštvu, pokrenut 2010. godine uz inicijalnu podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.


Newsletter


Femix imenik