Femix.FM


Femix Tube

reportaža sa festivala ženskog stvaralaštva Femix Fest 4.0 u Kulturnom centru BIGZ 13. i 14. decembra 2013.

najavni klip za Femix Fest 2013

razgovor sa finalistkinjama FameLab takmičenja za 2013. godinu

Još klipova »

Diktafon

MLADE MUZIČARKE REGIONA NA BRITANSKIM PLEJLISTAMA
MLADE MUZIČARKE REGIONA NA BRITANSKIM PLEJLISTAMA

U poslednje vreme aktivistkinje inicijative za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX su se aktivnije bavile međunarodnom promocijom domaćih mladih muzičarki, gledajući na to kao na dodatni vetar u leđa perspektivnim i talentovanim devojkama sa prostora bivše Jugoslavije koje se autorski bave muzikom.

ceo intervju »

Arhiva intervjua »

USPEŠNE MUZIČARKE SU OHRABRENJE!17/1/2015

USPEŠNE MUZIČARKE SU OHRABRENJE!

Foto: Bojan Vasiljević / zvanična stranica Jelen Demofesta

Seriju intervjua sa Jelen Demofesta završićemo kako i dolikuje - razgovorom sa mladim muzičarkama o njihovoj muzici, počecima i transformacijama, pisanju pesama, pogledu na položaj žena u muzici, i - najbolje na kraju - preporukama sa regionalne muzičke scene. Naše sagovornice bile su Ivanka Simić iz benda Lorna Wing, Ivana Picek, kantautorka, i Eva Traven i Monika Klobčar iz Hulahoopa, ovogodišnjeg pobedničkog benda.

Ivanka je glavni vokal benda Lorna Wing, koja pored pevanja svira i flautu i usnu harmoniku. Na festivalu su se predstavili pesmom 30!, a veruju da je za poziv za učešće zaslužno to što se ona našla na Femixeti 2013.

Koji je vaš pravac?

Mi smo spori, tihi, nemamo distorzije i veliko gitarsko prženje već je to prijatan zvuk bez agresivnosti.

Ko se bavi autorskim radom u bendu?

Skoro sve tekstove sam napisala ja. Imali smo tekstove i na engleskom i na srpskom ali sada smo se fokusirali da tekstovi budu na srpskom, pošto za sada sviramo za naše ljude, još uvek nismo išli preko. Od deset pesama koje bi trebalo da se pojave na albumu koji izdajemo na jesen, Čeda je autor muzike za pet, ja dve, jedna čelistkinja i dve od gitarista.

Ivana Picek bavljenje muzikom otpočela je sama, sa akustičnom gitarom, a sada nastupa zajedno sa Markom (harmonika, ukulele, sintić i dr.) i Goranom (djembe i ksilofon), a uskoro očekuje da im se priključi i četvri član. Nije sigurna kako bi opisala svoju muziku; krenula je sa akustikom, a sada prelazi u elektro-synth-pop, ali je i dalje bez stilskih ograničenja. Tekstove i muziku stvara sama, ali i ona i članovi benda povremeno improvizuju.

Eva, pevačica, i Monika, klavijaturistkinja, čine 50% sastava Hulahoop, i svoj muzički stil okarakterisale kao “hard pop”. Rekle su nam kako ih je organizacija festivala oduševila, kao i to što se mnogo ljudi okupilo da čuje neafirmisane bendove.

Naše sagovornice pitale smo šta misle o brojčanom odnosu muzičara i muzičarki na ovogodišnjem Demofestu, kao i generalno na sceni. Ivanka nam je rekla kako je upoznata sa rezultatima našeg istraživanja o zastupljenosti žena na muzičkim festivalima, ali nije sigurna zašto je to tako; smatra da razlog svakako nije to što žene imaju manje sluha, a problemu možda doprinosi to što se ne usuđuju da se istaknu pojedinačno. To što se probijaju devojke i što njihova imena postaju poznata, to jeste ohrabrenje za sve druge koje do sada nisu mislile da je to moguće, zaključuje Ivanka. Eva i Monika iz Hulahoopa se slažu da žene treba da istupe i pokažu svoje talente, bilo u muzici ili nekoj drugoj oblasti, a napominju i da na ovim prostorima i dalje vlada stav da žene treba da “ostanu u kuhinji”. Ivanin stav je da je problem možda u tome što momci u svom društvu imaju više onih koji sviraju, tako da će devojkama pomoći ako imaju na koga da se ugledaju, ali nije sigurna da je potrebno posebno ih podsticati.

Kantautorke i bendovi iz regiona koje su nam Ivanka i Ivana preporučile, i koje smatraju dobrim uzorima devojkama/ženama koje žele da se bave muzikom, su Nina Romić, Sara Renar, Lovely Quinces, Punčke, Irena Žilić i Žil Vern (Jules Verne).

Intervjuisala Tamara Laketićsocial


facebookpostanite jedan od >2.5k prijatelja Femix profila
twitter youtube kanal

Femix

Femix je projekat podrške ženskom stvaralaštvu, pokrenut 2010. godine uz inicijalnu podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.


Newsletter


Femix imenik