Femix.FM


Femix Tube

reportaža sa festivala ženskog stvaralaštva Femix Fest 4.0 u Kulturnom centru BIGZ 13. i 14. decembra 2013.

najavni klip za Femix Fest 2013

razgovor sa finalistkinjama FameLab takmičenja za 2013. godinu

Još klipova »

Diktafon

MLADE MUZIČARKE REGIONA NA BRITANSKIM PLEJLISTAMA
MLADE MUZIČARKE REGIONA NA BRITANSKIM PLEJLISTAMA

U poslednje vreme aktivistkinje inicijative za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX su se aktivnije bavile međunarodnom promocijom domaćih mladih muzičarki, gledajući na to kao na dodatni vetar u leđa perspektivnim i talentovanim devojkama sa prostora bivše Jugoslavije koje se autorski bave muzikom.

ceo intervju »

Arhiva intervjua »

Rok kamp za devojčice: Treća generacija mladih rokerki odžala koncert za pamćenje

8/8/2019
Rok kamp za devojčice: Treća generacija mladih rokerki odžala koncert za pamćenje

Treći Rok kamp za devojčice, jedinstveni projekat u ovom delu Evrope, završen je u subotu 20. jula finalnim koncertom na Platou ispred Doma kulture u Knjaževcu. Rok kamp za devojčice je trajao od 14. do 20. jula, a devojčice su bile smeštene u Domu učenika srednjih škola u Knjaževcu.

Devojčice su u Dom učenika srednjih škola u Knjaževcu stigle u nedelju, 14. jula i odmah su sa mentorkama odabranih instrumenata počele da uče ili uvežbavaju sviranje. To su nastavile i u ponedeljak, kako bi od utorka bile podeljene u bendove sa kojima su vežbale do koncerta. U okvriu Rok kampa za devojčice ove godine po prvi put je primenjana nova metodologija – devojčice su same pisale muziku i tekst za pesme koje su premijerno izvele u subotu na koncertu. Pored toga, one su osmislile i imena svojih bendova, kao i originalne logoe koji su se našli na programskim knjižicama sa tekstovima koji su podeljeni publici u subotu pred koncert. Na pisanju tekstova, kao i na vokalnoj tehnici, ove godine je sa devojčicama radila Tamara Kojić, jedna od organizatorki kampa.

Mentorski tim je i ove godine predvodila bubnjarka Selena Simić, koja je ujedno i vođa organizacionog tima, a pored nje tu su bile i Biljana Šunjka (bubanj), Marija Nikolić (klavijature), Isidora Dimić (klavijature), Ana Dragićević (bas gitara), Niuvys Sabournin Perez (bas gitara), Tijana Milojević (gitara), Vanja Andžić (gitara) i Mila Veljić (zvuk i koncertna produkcija). Ove godine kamp je posetila i predsednica Svetske alijanse Rok kampova za devojčice, Džen Stivens i devojčicama, kao i organizatokama pružila veliku podršku.

Pored muzičkih radionica, kao i prethodne dve godine, devojčice su pohađale i različite edukativne radionice, te su tako gostujući edukatori bili Uroš Savić Kain iz Beogradskog centra za ljudska prava koji je sa devojčicama razgovarao o ljudskim pravima; Jelena Memet, suosnivačica Alternativnog centra za devojke, održala je radionicu o bezbednosti na internetu, dok je novinarka Balkanrock potala Ivana Božić držala predavanje o uvodu u muzićko novinarstvo. Devojčice su na savladavanju treme pred ovogodišnji koncert radile zajedno sa Tamarom Kojić, jednom od organizatorki Rok kampa za devojčice.

Na završnom koncertu treće generacije Rok kampa za devojčice su nastupile u bendovima Autskulerke, Blood rush, Infrakt, Toxic Taste, Pretty Little Rockers, Black Eye, Nightmare i SatinS izvodeći redom po prvi put originalno napisane pesme "Mrzim školu", "High Voltage", "Srce", "Pure Gasoline", "Your Time", "Strahovi", "Noćna mora" i "Komšinica". Podršku su im iz publike pružile i devojčice iz prethodne dve generacije, kao i mnogobrojni roditelji, prijatelji, posetioci i mediji.

Organizacioni tim ove godine činile su Tatjana Nikolić, vođa projekta, zadužena za fundraising, finansije i edukativni program, Selena Simić, takođe angažovana oko kompletne organizacije kampa, kordinatorka međunarodne saradnje, ali pre svega vođa mentorskog tima i glavna odgovorna za novu metodologiju kampa, Maša Peruničić, koordinatorka komunikacije sa roditeljima, smeštaj, prevoz i ishranu devojčica, Tamara Kojić, tehnička direktorka, voditeljka završnog koncerta i mentorka za pevanje, Katarina Mitić, zadužena za komunikacije i odnose sa medijima, Olga Boškov, zadužena za društvene mreže, Tijana Milojević, takođe zadužena tehniku, Sandra Nikolić, specijalna pedagoškinja i psihoterapeutkinja kao podrška u radu sa devojčicama na kampu i Ema Kecman, doktorka. Tokom čitavog trajanja kampa, sa timom je bila i profesionalna fotografkinja Aleksandra Ignjatovič, koja se pobrinula da devojčice imaju fotografije za pamćenje!

Treći Rok kamp za devojčice podržali su U.S. Embassy Belgrade, Mama Cash, FRIDA | The Young Feminist Fund, Erste Banka Srbija, Ministarstvo kulture i informisanja i firma Falc East. Pored toga, partneri projekta su štamparija Proto, Dom učenika Srednjih škola Knjaževac, Dom kulture Knjaževac, Coca-Cola, Anđeli kolači, Miss Pops i kompanija Statovac. Za vizuelni indentitet ovogodišnjeg kampa bila su zadužene Marica Bucek i Ivana Popović. Medijski pokrovitelj trećeg Rok kampa za devočjice bio je muzički portal Balkanrock.social


facebookpostanite jedan od >2.5k prijatelja Femix profila
twitter youtube kanal

Femix

Femix je projekat podrške ženskom stvaralaštvu, pokrenut 2010. godine uz inicijalnu podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.


Newsletter


Femix imenik