[b]U sklopu projekta ACTART, 19 aktivista/kinja i umetnika/ca iz Slovenije, Sr'/>

Femix.FM


Femix Tube

reportaža sa festivala ženskog stvaralaštva Femix Fest 4.0 u Kulturnom centru BIGZ 13. i 14. decembra 2013.

najavni klip za Femix Fest 2013

razgovor sa finalistkinjama FameLab takmičenja za 2013. godinu

Još klipova »

Diktafon

MLADE MUZIČARKE REGIONA NA BRITANSKIM PLEJLISTAMA
MLADE MUZIČARKE REGIONA NA BRITANSKIM PLEJLISTAMA

U poslednje vreme aktivistkinje inicijative za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX su se aktivnije bavile međunarodnom promocijom domaćih mladih muzičarki, gledajući na to kao na dodatni vetar u leđa perspektivnim i talentovanim devojkama sa prostora bivše Jugoslavije koje se autorski bave muzikom.

ceo intervju »

Arhiva intervjua »

Održana izložba "LAPAČ" u okviru ACTART projekta u Zagrebu

15/10/2019
Održana izložba "LAPAČ" u okviru ACTART projekta u Zagrebu

U društveno kulturnom centru Šesnaestica u nedelju, 6. oktobra, održalo se otvaranje izložbe 'Lapač' koja je nastala u sklopu Erasmus+ razmene mladih u Zagrebu.

U sklopu projekta ACTART, 19 aktivista/kinja i umetnika/ca iz Slovenije, Srbije i Hrvatske predstavili/e su radove na temu borbe za rodnu ravnopravnost i promovisanja ljudskih prava. Radovi koji su nastali u sklopu projekta obrađuju teme objektifikacije žena, seksizma i nacionalizma i njihovog uticaja na društveno marginalizovane osobe.
Cilj projekta je bio sticanje dodatnih veština potrebnih za samostalno organizovanje društveno-kulturnih događanja unutar njihovih zajednica.


Završni produkt njihovog sedmodnevnog druženja oblikovan je u fanzin 'Lapač' u kojem su ujedno i sumirani radovi završne izložbe. Učesnici/e izložbe radove su osmišljali/e u različitim medijskim formatima, od performativne izvedbe, skulptura i vizuelnih komponenti do ilustracija, stripova i video isečaka.

Veronika (22) iz Slovenije je izjavila da je, iako je diplomirala biohemiju, oduvek zanimala poezija.

„Pjesnikinja sam i pišem pjesme, ponekad ih i prevodim. Neke od njih su objavljene u fanzinu koji smo osmislile/i. Također sam sudjelovala u stvaranju izloženog akvarela, kao i u snimanju videa o pozitivnosti prema vlastitom tijelu.“

Na pitanje što je naučila tokom trajanja projekta, Veronika je odgovorila:

„Proširila sam svoje znanje o rodnom identitetu, transrodnim i nebinarnim osobama. Naučila sam o važnosti ispravnog upotrebljavanja zamjenica, ali i o važnosti umjetnosti same. Ako želiš da ljudi shvate tvoju aktivističku poruku, bitno je uključiti umjetnost koja će im tu poruku približiti.“ Dodala je kako joj je drago što se povezala s feminističkim LGBT+ aktivistima/kinjama iz Slovenije, s kojima planira buduće saradnje.

Lea (24) i Nika (22) iz Slovenije takođe imaju pozitivne utiske. Lea je izrađivala vezove i pomagala oko šivenja odeće, a Nika je fotografisala i snimila video koji dokumentuje rad uložen u stvaranje izložbe.

„Mislim da je ovo bila dobra ideja te prilika za suradnju i povezivanje zemalja naše regije,“ kazala je Lea, a Nika se složila: „Smatram da je projekt bio uspješan zbog novih poznanstava, a u budućnosti bih željela pomoći ljudima da se osjećaju ugodno dijeleći svoje misli i svoj rad.“

U sklopu projekta mladi su kreirali i zajednički Instagram profil na kojemu će objavljivati svoje buduće radove vezane uz temu rodne ravnopravnosti te ženskih i LGBT+ prava.
Projekt ACTART provodi udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona u partnerstvu s Društvom za promociju žena u umjetnosti Mesto Žensk iz Slovenije i Organizacijom za promociju aktivizma OPA iz Srbije.


Projekt je finansiran sredstvima programa Evropske unije Erasmus+.

Fotografije potpisuju Nina Đurđević i Lara Varat.


social


facebookpostanite jedan od >2.5k prijatelja Femix profila
twitter youtube kanal

Femix

Femix je projekat podrške ženskom stvaralaštvu, pokrenut 2010. godine uz inicijalnu podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.


Newsletter


Femix imenik