Femix.FM


Femix Tube

reportaža sa festivala ženskog stvaralaštva Femix Fest 4.0 u Kulturnom centru BIGZ 13. i 14. decembra 2013.

najavni klip za Femix Fest 2013

razgovor sa finalistkinjama FameLab takmičenja za 2013. godinu

Još klipova »

Diktafon

MLADE MUZIČARKE REGIONA NA BRITANSKIM PLEJLISTAMA
MLADE MUZIČARKE REGIONA NA BRITANSKIM PLEJLISTAMA

U poslednje vreme aktivistkinje inicijative za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX su se aktivnije bavile međunarodnom promocijom domaćih mladih muzičarki, gledajući na to kao na dodatni vetar u leđa perspektivnim i talentovanim devojkama sa prostora bivše Jugoslavije koje se autorski bave muzikom.

ceo intervju »

Arhiva intervjua »

FEMIX i Rok kamp za devojčice u Holandiji zahvaljujući fondaciji Mama Cash

3/4/2020
FEMIX i Rok kamp za devojčice u Holandiji zahvaljujući fondaciji Mama Cash

Četiri devojčice sa prethodnih Rok kampova imale su priliku da u pratnji naših aktivistkinja od 6. do 9. marta posete Holandiju i nastupe u Utrehtu u sklopu programa Mama Cash fondacije, koja je već treću godinu za redom partner Femixa.

Mama Cash je organizacija koja podržava žene borkinje za svoja prava, kao i sve aktiviste/kinje koji neumorno i neustrašivo puštaju svoj glas da se čuje i koji im služi u cilju kritike opresivnih i restriktivnoh normi.

Simpozijum i festival koje su organizovale/i imali su za cilj da povežu međunarodne organizacije koje se bave pitanjem žena/e kroz umetnost, aktivizam, performans, da podelimo različita znanja, pristupe i poglede na problematiku položaja žene u savremenom društvu. U sklopu toga, kroz nastup devojčica, podelile smo sa drugim organizacijama i publikom pogled u naš kutak sveta i način na koji mi radimo sa njima. Kroz muziku i podršku, te kroz sve iza čega Rok kamp za devojčice stoji.

Novooformljeni bend Selena, koji je ime dobio po uzoru na mentorku i vođu mentorskog tima RKZD Selenu Simić, vredno se, tokom februara i marta, pripremao za ovaj nastup kroz brojne sate na probama koje su na kraju proizvele besprekoran nastup devojčica koji je publiku podigao na noge. Pesme koje su izvele sastojale su se od dve autorske kompozicije nastale za vreme trajanja trećeg RKZD u Knjaževcu 2019. godine pod nazivom High Voltage i Pure Gasoline, kao i obrade dve dobro poznate rok pesme Zombie (Cranberries) i Bad reputation (Joan Jett).

Devojčice su pred nastup imale priliku da podele svoja iskustva, utiske i motivacije za učešće na Rok kampu, kao i generalni stav o rock muzici, intervju možete pogledati na snimku

Zahvalne smo Mama Cash fondaciji što nas je pozvala da upotpunimo ovo dešavanje. Bilo je to veliko iskustvo za devojčice, koje su pored samog nastupa imale priliku da se upoznaju sa novim aktivistkinjama i aktivistima iz različitih krajeva sveta i saznaju nove, interesantne stvari. Zahvalne smo i sa naše strane, uvek je važno videti se licem u lice sa partnerima i umrežavati sa borkinjama i borcima za rodnu ravnopravnost iz drugih zemalja.

Kako su feministički simpozijum i osmomartovski festival izledali možete pogledati na sledećem linku


social


facebookpostanite jedan od >2.5k prijatelja Femix profila
twitter youtube kanal

Femix

Femix je projekat podrške ženskom stvaralaštvu, pokrenut 2010. godine uz inicijalnu podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.


Newsletter


Femix imenik