Femix.FM


Femix Tube

reportaža sa festivala ženskog stvaralaštva Femix Fest 4.0 u Kulturnom centru BIGZ 13. i 14. decembra 2013.

najavni klip za Femix Fest 2013

razgovor sa finalistkinjama FameLab takmičenja za 2013. godinu

Još klipova »

Diktafon

MLADE MUZIČARKE REGIONA NA BRITANSKIM PLEJLISTAMA
MLADE MUZIČARKE REGIONA NA BRITANSKIM PLEJLISTAMA

U poslednje vreme aktivistkinje inicijative za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX su se aktivnije bavile međunarodnom promocijom domaćih mladih muzičarki, gledajući na to kao na dodatni vetar u leđa perspektivnim i talentovanim devojkama sa prostora bivše Jugoslavije koje se autorski bave muzikom.

ceo intervju »

Arhiva intervjua »

Rezultati konkursa // Femikseta 8

3/4/2020
Rezultati konkursa // Femikseta 8

Femikseta, kompilacija domaće muzičke produkcije sa ženskim autorstvom, dobila je svoje osmo izdanje!

Čestitamo svim bendovima i muzičarkama, i zahvaljujemo svima koji/e su se prijavili. Veoma nam je drago da se javilo dosta imena sa kojima do sada nismo imali prilike da sarađujemo, a nadamo se da će se to uskoro promeniti!

Naš uporni cilj sa Femiksetom je afirmacija muzičarki, kreiranje novog prostora i alata za njihovu promociju, i zašto da ne, međusobno povezivanje i umrežavanje.

Na konkurs su pristigle pesme bendova, kantautorki i kompozitorki koji pripadaju različitim žanrovima, a ovogodišnja selektorka Đix (Đurđina Radić) napravila je izbor od njih deset.

Đix o pesmama koje je dobila kroz konkurs i preslušavala navodi:

Bila mi je čast da preslušavam vaša dela i baš sam uživala. Ono što me je posebno iznenadilo je raznovrnost žanrova i hrabrost da se isprobaju neke različite komponente u samom zvuku i izvedbi.
U nekoliko pesama mi je tekst posebno privukao pažnju i bila sam baš prijatno iznenađena kreativnošću.
Pesme koje sam izabrala za ovu kompilaciju smatram da su bile najupečatljivije, a redosled je moj predlog za neki imaginarni album. Bio je veliki izazov napraviti raspored pesama za ovu kompilaciju, baš zbog velike raznovrsnosti - no smatram da je upravo ta raznovrsnost najbolji kvalitet ove Femiksete, a i vas kao autorki/a, i izvođača/ica.


Kriterijumi kojima se Đurđina vodila bili su tehnički kvalitet, originalnost i prepoznatljivost, a na kraju naravno i kvalitet pesme koji se pamti.

"Bitno mi je da izvođač/ica ima svoj unikatni izraz i prepoznatljiv karakter, bez obzira u kom žanru obitava, ko što bi mama Jill Scott rekla "neka bude sta god, ako ide iz duše dobro je". Volim kada se ekperimentiše sa aranžanima i instrumentima. Nije mi bilo bitno da li svira ceo orkestar ili samo jedna gitara, ako je iskorićeno pametno i sa jasnim ciljem, dobro je."

Na kraju, Đix u svom obrazloženju zahvaljuje svima koji su učestvovali u konkursu i ohrabruje na nastavak zajedničke borbe i cimanja.

Želim da vam se još jednom zahvalim na pesmama koje ste poslali, bilo mi je puno srce dok sam ih slušala. Vi svi već znate gde ste muzički i šta želite da izrazite, to se jasno čuje u vašim pesmama. Želim vam da nastavite da verujete sebi, i samo radite i radite i radite...

A evo konačno i spiska ovogodišnjih autorki/a na osmom izdanju Femiksete:

1. OTU - Tell me
2. Mandžika - Jesi li samom sebi dovoljan broj glasova?
3. Sin Seekas - Eci peci
4. Lady K/Katarina Ranković - Lyrical Trio
5. Olivera Popović - Meduza
6. Dodola/Katie Woznicki - Sinister Satellite
7. Gravy Tune - Bogeyman
8. La Banda - Male slatke stvari
9. Ada Brkić - Suprize
10. Sanja Tišma – Pahulja

Odmah posetite stranicu FEMIKSETA NA BANDCAMP-U i pronađite svoje favorite. Na Bandcampu možete besplatno preslušati i svih sedam prethodnih izdanja.

Za vizuelni identitet ovogodišnjeg izdanja zaslužna je Maja Goračinska, arhitektica i jedna od osnivačica M.art kolektiva

Mastering je izveo Bojan Palikuća, a diskove će tim FEMIXa nakon što autori dobiju svoje primerke i nakon što prođe vanredno stanje, besplatno distibuirati zainteresovanima.

Molimo Vas da nam pišete da rezervišete svoj besplatan primerak na femixinfo@gmail.com (a zamolićemo vas i da sami pokrijete poštarinu ako vam ga budemo slali na određenu adresu).

Konkurs za osmo izdanje Femiksete objavljen je povodom Music Freedom day koji se obeležava svake godine 03. marta i u saradnji sa Freemuse. Freemuse je nezavisna internacionalna organizacija koja zagovara slobodu umetničkog izražavanja i koja već drugu godinu za redom omogućava izdavanje Femiksete. Rad Femix kolektiva od 2018. godine podržava međunarodna organizacija Mama Cash


social


facebookpostanite jedan od >2.5k prijatelja Femix profila
twitter youtube kanal

Femix

Femix je projekat podrške ženskom stvaralaštvu, pokrenut 2010. godine uz inicijalnu podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.


Newsletter


Femix imenik