Femix.FM


Femix Tube

reportaža sa festivala ženskog stvaralaštva Femix Fest 4.0 u Kulturnom centru BIGZ 13. i 14. decembra 2013.

najavni klip za Femix Fest 2013

razgovor sa finalistkinjama FameLab takmičenja za 2013. godinu

Još klipova »

Diktafon

MLADE MUZIČARKE REGIONA NA BRITANSKIM PLEJLISTAMA
MLADE MUZIČARKE REGIONA NA BRITANSKIM PLEJLISTAMA

U poslednje vreme aktivistkinje inicijative za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX su se aktivnije bavile međunarodnom promocijom domaćih mladih muzičarki, gledajući na to kao na dodatni vetar u leđa perspektivnim i talentovanim devojkama sa prostora bivše Jugoslavije koje se autorski bave muzikom.

ceo intervju »

Arhiva intervjua »

Otvoren konkurs za FemixEdu fotografski kurs

27/9/2020
Otvoren konkurs za FemixEdu fotografski kurs

Kolektiv mladih žena Femix, u okviru FemixEdu programa podrške mladim umetnicama od 11. oktobra do 1. novembra organizuje fotografski kurs - seriju predavanja i radionica iz oblasti fotografije namenjen ženama iz Srbije koje imaju od 18 do 30 godina i žele da se razviju autorski i profesionalno.

O FemixEdu fotografskom kursu:

FemixEdu fotografski kurs deo je programa godišnje podrške mladim umetnicama i menadžerkama u kulturi. Fotografski kurs će se održavati svake subote i nedelje u periodu od 11. oktobra do 1. novembra, a namenjen je mladim umetnicama koje se bave fotografijom, video esejem, novim medijima i digitalnom umetnošću, a koje žele da steknu samopouzdanje u svoj autorski izraz, promišljaju svoj rad u kontekstu društva, vremena i zajednice i izgrade ili unaprede poslovno-profesionalne veštine neophodne za njihov dalji rad.

Shodno trenutnoj situaciji, radionice i predavanja će biti održavane online, osim poslednjeg vikenda kada je planirano uživo okupljanje i praktičan rad. Online prisustvo na svim radionicama je obavezno.

Nakon predavanja, FemixEdu program se nastavlja kroz individualni mentorski rad sa učesnicama na promišljanju i realizaciji praktičnog rada koji bi mogao da bude predstavljen na Femix festivalu mladih žena u prvoj polovini marta 2021. godine.

Finalna faza programa sastoji se od konferencije uoči Svetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj 21. maja 2021. godine, gde ćemo okupiti polaznice, mentorke, umetnice i razgovarati o tome na koji način možemo da podstaknemo, podržimo i unapredimo učešće mladih žena u kulturi i umetnosti u Srbiji i regionu.

Osim edukakcije, FemixEdu je prilika za umrežavanje, odnosno platforma za razmenu mišljenja, ideja i inspiracija sa koleginicama, mentorkama i organizatorkama programa.

Program je potpuno besplatan, a osmišljen je sa ciljem da ohrabri i podstakne mlade umetnice da započnu ili nastave profesionalno bavljenje fotografskom umetnošću.

Kako možete da se prijavite?

Ukoliko želite da učestvujete u programu, potrebno je da do 5. oktobra popunite prijavni formular na ovom linku

Uz prijavni online formular, potrebno je da nam pošaljete motivaciono pismo od makar nekoliko rečenica, a maksimalno 600 reči, u kojem ćete objasniti zbog čega želite da budete deo FemixEdu programa. Motivaciono pismo, a po mogućnosti i svoj portfolio možete poslati u prilogu ili u telu mejla na adresu femixedu@gmail.com.


FemixEdu program i svaki kurs ovog programa je namenjen mladim ženama koje imaju između 18 i 30 godina, bez obzira na poreklo, versku i nacionalnu pripadnost, seksualnost i rodno izražavanje, obrazovni status, fizičko i zdravstveno stanje i mesto iz kojeg dolaze i u kojem žive i rade.

Važno nam je i podstičemo raznolikost unutar formirane grupe. Želimo da unutar grupe izgradimo bezbedan i otvoren prostor podrške mladim umetnicama, bez diskriminacije, predrasuda i stereotipa i pozivamo vas da nam u tome pomognete.

Šta je Femix?

Kolektiv mladih žena Femix bavi se promocijom ženskog stvaralaštva u različitim umetničkim oblastima u zemlji i u regionu. Aktivnosti Femixa započete su 2010. godine, a među najpoznatijima su projekti: Rok kamp za devojčice i Femixeta – godišnja muzička kompilacija, na kojoj su zastupljene autorske pesme domaćih muzičarki (samostalno ili u bendu) u različitim žanrovima popularne muzike, koje nisu poznate široj publici.

Kroz osmišljavanje i organizovanje kulturnih dešavanja, i sprovođenje različitih aktivnosti, Femix se bavi kreiranjem modela za rodno ravnopravno, aktivno i stvaralački nastrojeno društvo.

Program FemixEdu deo je projekta “RAZGOVORI: mlade žene preispituju kulturne i rodne norme na Balkanu” (CONVERSATIONS: young women challenging cultural and gender norms in the Balkans), koji se realizuje uz podršku fonda Prince Claus za kulturu i razvoj (Prince Claus Fund for Culture and Development) i fonda Mama Cash.


social


facebookpostanite jedan od >2.5k prijatelja Femix profila
twitter youtube kanal

Femix

Femix je projekat podrške ženskom stvaralaštvu, pokrenut 2010. godine uz inicijalnu podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.


Newsletter


Femix imenik