Femix.FM


Femix Tube

reportaža sa festivala ženskog stvaralaštva Femix Fest 4.0 u Kulturnom centru BIGZ 13. i 14. decembra 2013.

najavni klip za Femix Fest 2013

razgovor sa finalistkinjama FameLab takmičenja za 2013. godinu

Još klipova »

Diktafon

MLADE MUZIČARKE REGIONA NA BRITANSKIM PLEJLISTAMA
MLADE MUZIČARKE REGIONA NA BRITANSKIM PLEJLISTAMA

U poslednje vreme aktivistkinje inicijative za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX su se aktivnije bavile međunarodnom promocijom domaćih mladih muzičarki, gledajući na to kao na dodatni vetar u leđa perspektivnim i talentovanim devojkama sa prostora bivše Jugoslavije koje se autorski bave muzikom.

ceo intervju »

Arhiva intervjua »

POZIV NA UČEŠĆE U JAVNOJ RASPRAVI O IZMENAMA ZAКONA O КULTURI

16/2/2021
POZIV NA UČEŠĆE U JAVNOJ RASPRAVI O IZMENAMA ZAКONA O КULTURI

Кolektiv mladih žena FEMIX poziva ženske i feminističke organizacije i kolektive u kulturi, umetnosti, kulturnom nasleđu i kreativnim industrijama, umetnice, radnice u kulturi, stručnjakinje i istraživačice da se u skladu sa svojim iskustvom, znanjem i potrebama uključe u javnu raspravu o izmenama Zakona o kulturi.

Javna rasprava je otvorena do20. februara 2021. Za zvanično uključivanje u raspravu potrebno je poslati komentare Ministarstvu kulture e-mailom, u okviru obrasca koji se nalazi na dnu ovog teksta. Biće organizovane u narednim danima i tri diskusije o izmenama zakona, uživo u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Pozivamo vas da istaknete izazove sa kojima se kao žene ili/i pripadnice različitih manjinskih i marginalizovanih grupa susrećete u svom radu u kulturi i predložite rešenja koja mogu biti doneta na institucionalnom nivou kroz izmene Zakona o kulturi. Ovo je jedan od načina na koji možemo da uputimo sugestije, zahteve, očekivanja od centralne institucije kulturne politike u našoj zemlji i krovnog zakona u oblasti kulture.

Učešće žena i svih društveno marginalizovanih grupa u kulturnom životu, ali i u kulturnoj politici je od izuzetne važnosti. Rodna i svaka druga ravnopravnost moraju biti među suštinski primenjenim vrednostima, kako u procesu odlučivanja u kulturi, tako i u programima, finansiranju, upravljanju, komuniciranju, zapošljavanju i tretmanu zaposlenih i radnika u kulturi, te edukaciji, stručnom usavršavanju i evaluaciji.

Istraživanje, znanje i razumevanje rodne ravnopravnosti u kulturi i umetnosti, kao i položaja žena u ovom sektoru su preduslov kvalitetne kulturne politike. Praćenje diskriminacije i oštro reagovanje na incidente unutar sektora kulture je takođe važno jer se on često posmatra kao emancipovano, demokratično i progresivno polje otvoreno za sve.

Na sajtu Ministarstva kulture je moguće preuzeti vrlo jednostavan obrazac za komentare, gde je potrebno upisati samo opšte sugestije i/ili konkretne promene dela zakona i podatke podnosioca komentara. Druga dva priloga su predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o kulturi i pregled odredbi koje se menjaju.

Sajt Ministarstva

Ako odlučite da učestvujete, pozivamo vas da svoj doprinos javnoj raspravi dostavite i nama, kako bismo objedinile i arhivirale komentare zasnovane na vrednostima koje delimo. Zajednički komentari će biti značajna polazna tačka za buduće zagovaranje u oblasti kulture. Кomentare možete poslati na mejl femixinfo@gmail.com.

Poziv Ministarstva kulture i informisanja

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi biće sprovedena do 20. februara. Po njenom okončanju Ministarstvo kulture i informisanja će analizirati sve primedbe, predloge i sugestije učesnika na osnovu kojih će sačiniti izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi i objaviti ga na internet stranici Ministarstva i portalu e-uprave.
Javna rasprava, u formi panel diskusije, biće održana, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera, po sledećem rasporedu:
• Novi Sad - 17.02. u 11 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine
• Niš - 18.02. u 11 časova u zgradi Oficirskog doma (Ulica Mladih 28a)
• Beograd - 19.02. i 11 časova u Narodnoj biblioteci Srbije (Skerlićeva 1).
Svi zainteresovani svoje primedbe, predloge i sugestije mogu dostaviti na utvrđenim obrascima za komentare (koje možete preuzeti na sajtu) na e-mail: vladimir.nedeljkovic@kultura.gov.rs ili poštom Ministarstvu kulture i informisanja, ulica Vlajkovićeva broj 3, 11 000 Beograd.


FEMIX podseća da su javni događaji značajni za diskusiju, ali da je u najmanju ruku jednako važno, ako ne i važnije, uputiti Ministarstvu kulture komentare pismenim putem.


social


facebookpostanite jedan od >2.5k prijatelja Femix profila
twitter youtube kanal

Femix

Femix je projekat podrške ženskom stvaralaštvu, pokrenut 2010. godine uz inicijalnu podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.


Newsletter


Femix imenik